nieuws van Dieren op de dool vzw
DodD is tijdelijk gesloten! Kijk bij geschiedenis voor meer informatie

Het ontstaan van Dieren op de Dool

Inhoud

 • Zwerfkattenproject
 • Een oplossing
 • Uitgroeien
 • Een project wordt officieel
 • Ons eigen zwerfkattenproject
 • Leucosebestrijding
 • Werkgroep zwerfkattenbeleid
 • Coördinatie Kempen
 • Tijdelijke sluiting

 • Zwerfkattenproject

  In Turnhout loopt het zwerfkattenproject. Deze mensen vangen zwerfkatten, laten ze opereren zodat ze geen jonkies meer kunnen krijgen en zetten ze dan terug uit en voederen ze.
  Ze kwamen regelmatig voor een probleem te staan als er een hoogzwangere of pas bevallen kattin in hun kooien terecht kwam. Het is namelijk niet eenvoudig om een starwilde moederpoes gedurende de tijd dat ze kleintjes heeft op te vangen. En als je zo´n poes laat lopen, nadat ze al een keertje in de kooi heeft gezeten, krijg je haar niet nog een keer te pakken. Katten zijn slim!
  Wat er dan in de praktijk met zo´n gezin in spe gebeurde, was dat de zwangere poes toch gesteriliseerd werd, met alle mogelijke risico´s die zo´n operatie met zich mee brengt incluis, of dat de kleintjes werden geeuthanaseerd.
  Iedereen, dierenarts én vrijwilligers van het zwerfkattenproject, had het erg moeilijk met zulke gevallen.

  terug naar de inhoudsopgave

  Een oplossing

  Op een mooie dag leerde Vidhi en haar buurvrouw Ilse de mensen van het zwerfkattenproject kennen en ze kwamen gezamenlijk op het idee om te proberen of zo´n moederpoes in een aparte ruimte haar kleintjes misschien toch groot kon brengen, om ze daarna een thuis te geven. De moederpoes werd dan alsnog gesteriliseerd en terug uitgezet.
  Dat bleek te werken! De kleintjes werden tam genoeg om huiskatten te worden en de moederpoes hield het vol in rustige gevangenschap.

  Voor Vidhi en Ilse het wisten, hadden ze zo vier nestjes om voor te zorgen. Want eens je ja zegt tegen een dier kan je er niet zomaar mee stoppen.
  Het bleek een groot succes!
  Ze besloten dan maar een naam te geven aan dit project. Ze vonden ´Dieren op de Dool´ een gepaste naam. Want de katten en honden die bij hun werden opgevangen waren meestal "op de dool".

  terug naar de inhoudsopgave

  Uitgroeien

  Het projectje werd gaandeweg groter. Er werden ook honden aangeboden die een nieuw tehuis zochten. Er kwamen katten in de vangkooien die overduidelijk tam waren en dolblij waren dat ze weer bij mensen waren. En ook die katten kregen een nieuw thuis.
  Vidhi´s huis zat al gauw tot de nok toe vol en ze ging op zoek naar andere mensen, gezinnen die het hart op de juiste plaats hadden voor ´dolende dieren´, en hun huis beschikbaar wilde stellen als opvanggezin.
  De Groenhoeve in Gierle kwam erbij, en Elise die zich met hart en ziel op de katjes stortte.

  terug naar de inhoudsopgave

  Een project wordt officieel

  Eind 2009 kreeg Dieren op de Dool officiële vzw—status. We werden in de loop van 2010 officieel erkend door de FOD, hoewel die wel moesten wennen aan het idee dat we een asiel zonder hokken zijn.
  We hebben van vzw ´Dierenrecht´ het kwaliteitslabel ontvangen en we hebben een aantal verenigingen met wie we samenwerken.

  terug naar de inhoudsopgave

  Ons eigen zwerfkattenproject

  Inmiddels hebben we met o.a. de gemeenten Beerse en Kasterlee ons eigen zwerfkattenproject mogen starten.
  We krijgen een aanvraag van mensen die zwerfkatten in hun omgeving hebben, we gaan daar naar toe en vangen ze. We laten ze opereren en zetten ze terug uit. Tenzij er jonkies zijn of binnenkort komen, want die gaan natuurlijk in opvang en hoeven we gelukkig niet te euthanaseren!
  Zo zijn we weer terug waar we mee begonnen zijn, met nog een beetje extra....

  terug naar de inhoudsopgave

  Leucosebestrijding

  In het najaar van 2011 heeft Dieren op de Dool besloten om met het oog op de leucose-situatie in de Kempen al haar katten te testen op leucose en FIV en de negatieve katjes te enten. Dit is een forse investering, maar het is het waard. De katjes die u adopteert, zijn dan gegarandeerd vrij van leucose en FIV.

  terug naar de inhoudsopgave

  Werkgroep zwerfkattenbeleid

  We zijn uitgenodigd om mee te praten over het ontwikkelen van het federale zwerfkattenbeleid. We leren hier veel van en kunnen onze ervaringen delen met andere erkende asiels en suggesties doen aan het FOD. Het federale zwerfkattenbeleid wil in de toekomst zorgen dat alle katten, tenzij van erkende fokkers, gesteriliseerd, gecastreerd en gechipt zijn. Als u dus de mogelijkheid hebt om uw kat te laten chippen bij een operatie, is het verstandig om dit alsvast te doen! Het zorgt ook dat u uw kat weer makkelijk terug kunt vinden als ze verloren loopt.

  terug naar de inhoudsopgave

  Coördinatie Kempen

  Joep is begonnen naar voorbeeld van Limburg en Antwerpen met het inventariseren in de Kempen van alle opvang voor -om te beginnen katten- van alle (particuliere, georganiseerde en erkend of niet erkende) vrijwilligersinitiatieven, verenigingen, asiels. In eerste instantie wordt er alleen gekeken naar katten, het is de bedoeling dat daarna ook de honden aan de beurt komen. De bedoeling is dat op die manier het makkelijker wordt om het aanbod beter te verdelen, om de juiste kat in de juiste opvang te kunnen plaatsen. Ook het uitwisselen van ervaringen, kennis en mogelijkheden zou op die manier ons allemaal verder moeten kunnen helpen. Als u een opvang kent of er bij werkt, stuur ons dan een mailtje, dan betrekken we u erbij.

  terug naar de inhoudsopgave

  Tijdelijke sluiting

  Door fouten van de nederlandse belastingdienst en een zeer strikte interpretatie van de wettelijke bepalingen door de bank waar praten niet werkt, hebben wij de afgelopen 4 jaar moeten vechten om ons huis annex asiel annex kattenpension te behouden. Eind 2015 is Elise's moeder overleden waardoor naast de emotioneel zware last van de onzekerheid van de afgelopen jaren of we een dak boven ons en vooral ook onze dieren's hoofd hadden nog meer emoties en werk erbij kwamen.
  U zult begrijpen, dat nu we hier definitief kunnen blijven wonen en bezig zijn met de afronding van de erfenis eerst een jaar rust nodig hebben om onszelf, het asiel en het pension weer in orde te krijgen.
  We krijgen daar van een aantal geweldige instanties hulp bij, maar als u ons wilt helpen met allerlei klusjes die door energiegebrek zijn blijven liggen, zodat het asiel weer eerder open kan, bent u van harte welkom.
  Ook donaties zodat we een startkapitaaltje hebben om weer voer, kattenbakgrit en medicijnen te kunnen kopen als we weer beginnen is ook van harte welkom.

  Ons rekeningnummer is nog altijd:

  BE 80 733 054 5575 77, BIC: KREDBEBB

  HELP ONS, ZODAT WE ONZE DEUREN ZO SNEL MOGELIJK WEER KUNNEN OPENEN!

  © Elise Rijdes van Soest